Sunday, February 26, 2012

Nasi Arab

Erm xtahu nak buat ape ari ni... then terpikir nak wat Nasi Arab... tgk2 bahan cam semua ade jek, langsung jadilah Nasi Arab yg x seberape. Ni first time aku buat nasi Arab tau! Jom lah tengok resipi Nasi Arab, resipi drpd secubit garam-K. Nor Memang sedap! Tak rugi mencuba...

Bahan
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan
1.5 liter air
500 gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 tin kecil kacang peas ~ aku xletak pun coz tak ada stok kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
1 pokok daun sadri [daun sup] ] hiris - i pun aku xletak xde stok
1 pokok daun ketumbar ] ni pun aku xletak xde stok
3 s/b minyak
5 s/b minyak sapi
2 s/b serbuk jintan manis ]
1 s/b serbuk jintan putih ] bancuh ngan sikit air
bawang goreng
gula
garam

Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] mayang
1 labu bawang besar ]
3 cm halia ]
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih

Cara
1. Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumiskan semua bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sikit air. Kacau rata.
3. Masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam. Biarkan mendidih.
4. Masukkan beras dan masak saperti nasi biasa.
5. Bila nasi telah masak taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis. Tutup sebentar.
6. Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh hidangkan dengan dalca sayur n ayam goreng berempah

Jom try resipi ni plak utk ayam goreng berempah rangup...kot xde idea nak wat masak apa kan..leh le cuba ni..sedap..rangup...

Bahan-2
1/2 ekor ayam (potong ikut suka)
Minyak banyak untuk menggoreng
Garam, serbuk kunyit dan sedikit gula (gaul bersama ayam)
2 biji telor
Tepung jagung (agak-agak, asalkan dapat menyaluti ayam)

Bahan dikisar
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
3 inci halia
cili kering kisar/cili boh (agak2 je agar nampak merah)
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar lada hitam

Bahan yang ditumbuk tadi digaul bersama ayam dan diperap selama 3 jam (aku perap sekejap jek) Kemudian digoreng hingga hampir garing dan masukkan helaian daun kari ke dalam kuali. (Daun kari aku xletak pun xde stok)

Resepi Dalca Sayur

2 biji kentang ( potong 4-6 bahagian)
3 biji terungbulat ( potong 4-6 bahagian)
6 batang kacang panjang ( potong memanjang 1 inci)
1 batang karot
1 cawan santan pekat
air secukupnya
1 cawan kacang dhal ( aku guna yg dah ready dhal babas)
1 labu bawang besar ( di tumbuk)
3 ulas bawang putih ( ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 sudu besar serbuk kari
daun kari secukupnya ( xletak pun xde stok)
daun ketumbar ( xletak pun xde stok)
minyak untuk menumis
garam, perasa
Cara membuatnya
1. Tumis, bahan tumbuk, bunga cengkih, kayu manis, pelaga dan bunga lawang hingga wangi kemudian masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air.
2. Masukkan kentang, masak hingga kecut dan empuk .
3. Kemudian masukkan air, santan, dhal, sayur-sayuran. Bila sayur sudah masak, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
4. Taburkan dengan bawang goreng dan daun ketumbar….. (aku xletak xde stok)
Enjoy…

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...