Sunday, November 13, 2011

Makan malam yg simple - Sambal Ikan Tenggiri & bendi

Sambal Ikan Tenggiri

Bahan-bahan

2 keping ikan tenggiri ~ bersih dan toskan
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk / dikisar
1 biji bawang besar /5 ulas bawang kecik ~ ditumbuk / dikisar
1/2 inci halia ~ ditumbuk / dikisar
1 biji tomato ~ dipotong dadu
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 sudu @ lebih cili kisar
Sedikit air asam jawa (kalau suka lebih masam)
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Air
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan:

1. Panaskan kuali dan tumiskan bahan2 yang telah ditumbuk/dikisar sehingga garing.
2. Masukkan cili dan tomato. Masa sehingga terbit minyak (tomato tadi menjadi pes).
3. Masukkan sedikit air dan ikan. Tutup kuali dan biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan pula bawang yang dihiris. Gaul rata.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kalau kuah tidak masam, tambahkan dengan sedikit air asam jawa.
5. Setelah ikan masak dan bawang agak layu, bolehlah diangkat.

Bendi goreng dgn telur
bendi goreng telur yang mahal..... ya la sekarang kalau g pasar tengok sayur2 semua dah mahal belaka.... bendi ni bli kat pasar malam, bila tengok harga mak ai.... terperanjat beruk aku… rm10/kg.... ya la minyak naik harga jadi diorang pun sibuk naikkan harga semua benda agaknya... kita ni sebagai pengguna kenalah bijak memilih apa yg nak dibli...yg perlu jer. tp bila dah kat pasar tu semua benda kita nak borong kan.... bukan g pasar tiap2 hari pun, jadi stok kenalah sentiasa ada...
Bahan-bahan

250 gram kacang bendi, cuci dan toskan
1 camca besar sos tiram
Sos ikan secukupnya
Secubit gula
1 camca besar jus asam jawa
1 biji telur, dipukul sedikit
1 biji bawang besar saiz sederhana*
2 ulas bawang putih*
1 biji lada merah*
3 biji cili padi merah Thai*
1 camca besar udang kering, rendam dan toskan*(*ditumbuk lumat)
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA
  1. Bendi hiris serong nipis2. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, tambah sos tiram, jus asam jawa dan secubit gula, kacau rata dan tuang air.
  2. Bila mendidih, masukkan bendi tadi, gaul rata dan masak hingga bendi lembut. Curah telur pada bahagian tepi kuali, bila mengeras sedikit, gaul rata bersama bendi. Tambah sos ikan secukup rasa. Masak hingga kering, rasa dan jika ok boleh matikan api.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...