Wednesday, November 2, 2011

Ketupat Sotong @ Sotong sumbat pulut

Hari ni aku buat sotong sumbat pulut request by En. Bidin opic mate aku org Nogori 9. aku rase dia ni mengidam nak makan ketupat sotong kot. alkesah perlawanan piala FA Malaysia 2011 N9 lwn ganu, siapa kalah kene wat something. aku action lah update status bila gol yg petama oleh ganu, aku biasa r terus jek update status lautan penyu bergelora kat stadum tup-2 abis jek perlawanan n9 menang 2-1. aku dah agak sok kat opic teruk aku kene.... penyu menangis lagi! so aku kene tempias kat opis.. oleh kerana ganu kalah dia mintak aku wat sotong sumbat ni.... tp aku mintak kat dia next time klu n9 lwn ganu menang siaplah dia.... aku mintak......... tungggguuuuuuu...............

Inilah dia sotong sumbat pulut @ ketupat sotong lemak masakan ganu kite...

En. Bidin sanggup gi pasar keramat beli sotong sekilo rm19, santan, beras pulut n halba semata-mata suruh aku buat sotong sumbat ni!

Meriah sekali sotong sumbat ni! Sekilo RM19 dapat 12 ekor je... mkn sekor jek dah kenyang coz sotong ni dah ade pulut, masak lak dgn santan memang kenyang gile. Bidin makan xhengat balun 5ekor.. ini namenye perut sumbat lak!!! sesape nak resepi kat bawah ni tp resepi ni versi ganu kite klu nak yg klante nyer sori ye xde resepi tp rasenyer same jek cume klate dia letak gula melaka or nisan so rase nyer tu memang manis lah...


Bahan:
1 kg sotong
1 1/2 cawan beras pulut ~ direndam 1jam
santan cair secukupnya
bawang merah ~ dimayang halus
halia ~ dihiris panjang
1 sudu besar halba
3/4 cawan santan pekat/fresh
1 1/4 cawan air
garam & sedikit gula
lidi/pencungkil gigi

Cara membuatnyer
  1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 1jam. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
  2. Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
  3. Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
  4. Masukkan garam, gula, halia dan halba. Masak sehingga mendidih.

1 comment:

  1. *Assalamualaikum, jom sebarkan berita ni sberapa byk yg mgkin utk membantu org yg memerlukan, terima kasih smua..aaminn.*

    Sy En.Mohd Zuhairi bin Noordin , pengasas produk herba dr hutan. Sy mnjual herba warisan yg mampu mrawat smua jenis kanser dari tahap 1 ke tahap 4 dan utk pengidap resdung kronik. Herba warisan dr hutan belantara ini tak mganggu rwatan kimoterapi. Ia blh diambil smasa rwatan hospital, malah lg baik jika berubat bsama spya lg cpt sembuh. Daun² herba trpilih ini sudah trbukti brkesan kpd rmai pesakit kanser & ianya sukar dijumpai, malah belum ada mna² syarikat yg mngeluarkn herba ini. Ia herba khusus mrawat kanser & resdung yg kronik. Fokus herba ni ialah mbunuh sel kanser hingga ke akar umbi spya kanser tak berulang lg.Jgn biarkan pnyakit menghuni dlm tubuh hingga kronik. Ia akn merebak ke organ lain.Bila dh merebak ia mnyukarkan rawatan. Herba bkn bnda asing lg. Jgn was² lg, sejak beratus thn herba dh digunakn oleh nenek moyang kita. Benda natural tak mganggu rawatan moden. Bkn pesakit kanser pun blh minum utk mencegah kanser. Utk psakit kanser, sy akn bantu hingga sembuh,memberi saranan & motivasi bgaimna utk hadapi kanser. Sy dh jumpa rmai psakit, kita blh brkongsi pndapat utk rawat smpai sembuh. Rmai psakit sy dh sembuh,anda bila lg?
    Hubungi utk order & pertnyaan:
    *En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...