first time try wat blueberry cheese tart, ini lah hasilnyer... sedap...
siap jek masak Balqis dah makan 5 biji tp makan cheese jek yg pastri nyer tu bg aku ... dia lah paling tak sabar skali siap tunggu depan oven bila tart ni nak masak! siap update lagi " mama cheese tart ni dah masak lah, dah kembanglah dan naik, dah nak hangit lah, ape lah, bla... bla... bla... kecoh satu umah tgu tart ni masak!"
siap jek masak Balqis dah makan 5 biji tp makan cheese jek yg pastri nyer tu bg aku ... dia lah paling tak sabar skali siap tunggu depan oven bila tart ni nak masak! siap update lagi " mama cheese tart ni dah masak lah, dah kembanglah dan naik, dah nak hangit lah, ape lah, bla... bla... bla... kecoh satu umah tgu tart ni masak!"
Aku x reti sgt nak deco mendeko ni... tp boleh r stakat nak makan sdiri. Comot gile tart aku ni....... ala 1st time buat katakan! nti buat utk kali kedua should be ok kot... inshallah...
Cara2 membuatnya:-
BAHAN-BAHAN
Panstri
200 gm tepung gandum
100 gm butter
75 gm icing sugar
2 tsp susu segar
1 biji telur
CREAM CHEESE
250 gm cream cheese
70 gm icing sugar
1 biji telur
1 tsp vanila
CARA MENYEDIAKAN:-
1. Satukan kesemua bahan untuk Panstri kecuali tepung. Gaul rata sehingga sebati dan sedikit berkrim.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata. Balut dengan plastik dan simpan sebentar di dalam peti sejuk. (adunan agak lembik sedikit)
3. Keluarkan dari peti sejuk dan tekan-tekan sedikit doh ke dalam acuan. Rata kan dan buat sehingga habis.
Bakar selama 15-20 minit dengan kepanasan 160-c atau mengikut oven masing-masing.
4. Satukan butter , cream cheese dan gula icing. Kacau dengan senduk kayu sehingga berkrim. Masukkan telur dan kacau rata.
5. Masukkan Vanila. Gaul rata dan warnakan dengan warna pilihan. Masukkan kedalam beg piping
7. Setelah crust masak dan di sejukkan, paipkan sedikit cream cheese diikuti blueberry filling. Tutup filling dengan cream cheese semula.
8. Bakar selama 6-10 minit.
No comments:
Post a Comment