Ari ni aku sahur makan beriye... aku bangun kul 4 pagi.... wat tomyam campur ni....

Resepi Tomyam Campur
100g isi ayam ( di potong kecil )
10 ekor udang ( buang kulit dan kepala)
3 ekor sotong ( potong bulat )
1 1/2 – 2 liter air stok ayam atau daging ( satu periuk sederhana )
1 batang carrot
3 batang serai
1 inci lengkuas ( dihiris)
10 biji cili padi ( di tumbuk )
1 biji tomato
2 labu bawang besar ( potong baji atau potong bulat )
2 sudu makan pes tomyam
1 kiub ayam/daging ( jika suka)
1 camca teh gula ( jika suka)
3-4 helai daun limau purut
3-4 sudu besar air limau nipis ( ikut banyak mana kuah anda)
Cara Penyediaan
1. Didihkan air stock ayam/daging dalam periuk.
2. Masukkan isi ayam atau daging . Masak sehingga empuk.
3. Masukkan pes tomyam, udang, serai, lengkuas, daun limau purut, cili padi, carrot dan bawang merah.
4. Biar mendidih masukkan stok ikan, gula, garam, jus limau, tomato
5. Angkat dan hidangkan.

Bahan2
4 keping daging lamb
1biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan gula pasir
1 sudu besar herba campuran
1 sudu kecil garam
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan diatas
** Kisar semua bahan dan lumurkan pada daging lamb tadi….. perap semalaman dalam peti sejuk.


No comments:
Post a Comment